
Managementul ”Grupului Chelu” a lăsat prăpăd prin firmele pe care le controla. Totuși, se pare că procurorii DIICOT au uitat că au în lucru un dosar tocmai din 2007.
Procurorii DIICOT începeau în 2007 un dosar penal în care se făceau cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, toate faptele derulându-se inițial în perioada anilor 2001 – 2008.
Liderul grupului infracțional era văzut controversatul afacerist gălățean Cătălin Chelu. Acesta a fost chemat la un moment dat la o audiere, DIICOT a luat măsura sechestrului în cazul unor societăți comerciale, doar că de atunci de soarta dosarului nu se mai știe nimic concret.
Mai mult, liderul grupului Cătălin Chelu este decedat oficial din 2014. Surse judiciare au explicat pentru NewsOnline că una din principalele cauze ale tărăgănării incredibil de mari a dosarului este și modul de lucru al fostului procuror de caz Monica Isăilă, plecată între timp din DIICOT.
Astfel, în timpul în care dosarul era gestionat de Monica Isăilă polițiștii erau puși să ”plimbe hârtii” și să desfășoare activități fără o finalitate concretă în cadrul dosarului. Practic, spun surse judiciare, miza Monicăi Isăilă era să arate, în cazul unui control al Inspecției Judiciare, că în acel dosar se lucrează chiar dacă activitățile concrete desfășurate nu aveau rezultate palpabile.
Pe fondul acesta, unii din foștii locotenenți ai lui Chelu sunt pe val din punct de vedere al afacerilor. Mai concret, ne referim Gabriel Constantinescu care deține, prin “transfer”, cote importante de acțiuni în societăți, controlate inițial de Cătălin Chelu, listate pe piața de capital și față de care DIICOT nu a luat niciun fel de măsuri asiguratorii în comparație cu alte situații.
Surse judiciare spun pentru NewsOnline că libertatea în afaceri de care se bucură Gabriel Constantinescu se datorează faptului că acesta l-ar fi ”vândut” pe Cătălin Chelu și ar fi dat declarații împotriva acestuia la DIICOT la începutul anchetei penale.
În ceea ce privește societățile pe care le controlează Gabriel Constantinescu, vorbim în principala de Mecanica Rotes S.A. din Dâmbovița unde apropiata sa, Mihaela Golovatii, deține 25,1158% din acțiuni conform datelor de pe site-ul Bursei de Valori. Din aceeași sursă rezultă că Mecanica Rotes S.A. mai are acționari mai mici care dețin în total 31,8866% iar sursele NewsOnline spun că nu este exclus ca printre acționarii mici să se regăsească și alți oameni ai lui Gabriel Constantinescu.
Mecanica Rotes S.A. deține la rândul ei 45,9052% din Mobila S.A. Rădăuți dar și o cotă de 28,1504% din Altur S.A. Slatina.
Prejudiciu estimat de aproape 67 de milioane de lei
La Mobila S.A. Rădăuți 43,1108% din acțiuni sunt deținute de Electroargeș S.A., o altă societate unde Gabriel Constantinescu avea interese majore până ca firma din Curtea de Argeș să fie preluată de omul de afaceri Constantin Ștefan,
Un raport, prezent pe site-ul Bursei de Valori, al actualului președinte al Consiliului de Administrație al Electroargeș, Constantin Ștefan, validat de o firmă de audit, arată un adevărat haos lăsat în urmă la Electroargeș S.A. și la firmele controlate de societatea din Curtea de Argeș de fostul director Ion Gavrilă, personaj care a fost sprijnit puternic de Gabriel Constantinescu.
Prejudiciul total estimat se ridică undeva la 66.294.000 de lei. Spre exemplu, au fost identificate situații de achiziții de materii prime la prețul peste nivelul pieței, angajări fictive de persoane care nu au prestat niciodată activități pentru Electroargeș S.A.(Gabriel Constantinescu având beneficii directe in aceste situații), tranzacții suspecte cu Alprom S.A. urmate de neînscrierea la masa credală, etc.
Tranzacții suspecte de manipularea pieței. Cum și-a mărit locotenentul lui Cătălin Chelu valorea deținerii la Electroargeș S.A.
Președintele Consiliului de Administrație al Electroargeș S.A., Constantin Ștefan, a efectuat mai multe sesizări, inclusiv către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a face verificări referitoare la o serie de tranzacții cu acțiunile Electroargeș S.A. derulate de la începutul anului 2016 și până la începutul anului 2017.
”Suspiciunile s-au ivit în urma consultării registrului acționarilor, ocazie cu care am constatat că în perioada menționată deși s-au tranzacționat 20% din acțiuni structura acționariatului a rămas aceeași”, se arată în sesizarea depusă la ASF de Constantin Ștefan.
Practic, conform documentelor deținute de NewsOnline în situația de față este vorba de suspiciuni majore de tranzacții suspecte de manipularea pieței, fiind vorba despre tranzacții efectuate în ambele sensuri.
Pentru cei nefamiliarizați cu piața de capital, vorbim de fapt de un grup de oameni care se cunosc între ei și care într-un interval de un an de zile au vândut și, în același timp, cumpărat acțiuni la Electroargeș S.A. Fiind vorba de un grup de ”cunoștințe” este evident că nu a existat un scop real comercial la mijloc cum ar fi, spre exemplu, ca un investitor să dorească aparent să cumpere acțiuni la Electroargeș S.A.
”În urma consultării registrului acționarilor am constatat că tranzacțiile au avut loc între persoanele, societățile controlate/afiliate lui Gabriel Constantinescu dar în același timp este vizibilă și intervenția domnilor Tudor Dumitru și Ion Gavrilă în perioada în care pe piață nu existau cumpărători sau când trendul era în scădere, urmărindu-se creșterea artificială a prețului acțiunilor Electroargeș S.A.”, se arată în sesizarea depusă la ASF de Constantin Ștefan.
Tudor Dumitru și Ion Gavrilă erau la acel moment membri în Consiliul de Administrație al Electroargeș S.A.
În urma tranzacțiilor simulate din perioada 2016 – 2017 prețul unei acțiuni a crescut de la 0,55 lei la 1,7lei/acțiune iar valoarea pachetelor de acțiuni deținute de Ion Gavrilă, Tudor Dumitru și Gabriel Constantinescu la Electroargeș S.A. a crescut de aproape patru ori, Gabriel Constantinescu vânzându-și in perioada imediat următoare participația la Electroarges S.A., incasând un preț de aproape 4 ori mai mare.