O decizie dată Curtea de Apel Galați într-un dosar penal care viza solicitarea făcută de Republica Moldova de extrădare din România a cetățeanului moldovean Georgel Ciobanu arată de ce statul român ar putea avea mari probleme în repatrierea din Moldova a fostului deputat PSD, Cristian Rizea, condamnt definitiv la 4,8 ani de închisoare cu executare
În motivarea deciziei dată de Curtea de Apel Galați pe 18 august s-a arătat că autoritățile judiciare din Republica Moldova au solicitat extrădarea lui Georgel Ciobanu, persoană cu dublă cetățenie – română și moldovenească, pentru că acesta are de executat o pedeapsă de 3 ani închisoare aplicată prin sentința din data de 02.12.2019 a Judecătoriei Cahul, definitivă prin decizia din data de 03.03.2020 a Curții de Apel Chișinău, pentru comiterea infracțiunii prev. de art.264 al.2 din Codul penal al Republicii Moldova , constând în aceea că la data de 01.01.2018, în timp ce conducea autoturismul Ford cu nr.CC9462 pe traseul central din satul Slobozia M___, fiind și sub influența băuturilor alcoolice, ”nu a respectat regulile de circulație privind depășirea și intrat în coliziune cu autoturismul Dacia cu nr.320, accident de circulație în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a numitului Neculseanu I___.”.
”La examenul de regularitate internațională, efectuată de Ministerul Justiției din România, s-a constatat că nu este îndeplinită condiția reciprocității, prevăzută de art.20 alin.1 din Legea nr.302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, deoarece persoana extrădabilă C______ G______ are și cetățenia română iar Republica M______ a introdus o rezervă la art.6 din Convenția europeană de extrădare conform căreia cetățenii moldoveni nu pot fi extrădați din Republica M______ , având în vedere art.17 alin.3 din Constituția Republicii M______. Parchetul a arătat că nu este îndeplinită condiția reciprocității, solicitând respingerea cererii de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Republica M______. La termenul de judecată din data de 18.08.2020 s-a persoana extrădabilă s-a opus la extrădarea sa către Republica M______ întrucât are și cetățenia română”, se mai precizează în hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Galați și publicată pe rolii.ro
Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în martie 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins apelul lui Rizea şi a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond. Rizea are de plătit suma de 300.000 de euro. Între timp Rizea și-a lansat site-ul https://spovedanialuirizea.com unde face diverse dezvăluiri despre oameni cu influență.
În prezent este de notorietate faptul că Rizea se află chiar în Republica Moldova și că are și cetățenie moldovenească. Deci, practic, Rizea este aproape în aceeași situație cu Ciobanu: are o condamnare definitivă, are dublă cetățenie doar că se află în Republica Moldova și, teoretic, autoritățile române pretind că fac demersuri să-l extrădeze în România. Strict juridic însă, nici în cazul lui Cristi Rizea nu este îndeplinită condiția reciprocității ca urmare a faptului că Republica Moldova a introdus o rezervă la art.6 din Convenția europeană de extrădare conform căreia cetățenii moldoveni nu pot fi extrădați din Republica Moldova.
Iar fără condiția reciprocității nu se poate extrăda o persoană, acest lucru rezultând din decizia Curții de Apel Galați în cazul lui Georgel Ciobanu când magistrații au constatat că nu sunt îndeplinite condițiile extrădării .
”Astfel, așa cum rezultă din adresa Ministerului Justiției, în urma controlului de regularitate internațională, efectuat în conformitate cu dispozițiile art. 38 din Legea nr. 302/2004, persoana a cărei extrădare se solicită are dublă cetățenie română și moldovenească iar între România și Republica M______ este aplicabilă Convenția Europeană de extrădare încheiată la Paris la 13.12.1957, ratificată prin Legea nr. 80 din 9 mai 1997. Însă, Republica M______ a introdus o rezervă la art.6 din Convenția europeană de extrădare conform căreia cetățenii moldoveni nu pot fi extrădați din Republica M______ , având în vedere art.17 alin.3 din Constituția Republicii M______. Conform art.20 alin.1 din Legea nr.302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cetățenii români pot fi extrădați din România în baza convențiilor internaționale multilaterale la care aceasta este parte și pe bază de reciprocitate . Având în vedere că Republica M______ nu-și extrădează proprii cetățeni, formulând o rezervă în acest sens la art.6 din Convenția europeană de extrădare încheiată la Paris la 13.12.1957, se constată că nu este îndeplinită condiția reciprocității Prin urmare, întrucât persoana extrădabilă C______ G______ are și cetățenia română nu este îndeplinită cerința prevăzută de art. 20 alin.1 din Legea nr.302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, pentru a se putea dispune extrădarea acesteia în Republica M______. În consecință, în baza art. 52 alin.1 lit.c și alin.7 din Legea nr.302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, se va respinge cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Republica M______, privind persoana extrădabilă C______ G______.”, se mai arată în decizia Curții de Apel Galați.