Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 16 iunie, că omul de afaceri Emilian Schwartzenberg, fost patron al televiziunii Realitatea Tv, este îndreptățit legal să conteste soluția dispusă de procurorii Parchetului General față de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, fost moderator la Realitatea TV.
”Constată că în ceea ce privește dosarul penal nr. 212/P/2019 în cadrul căruia s-a formulat cerere de confirmare a renunțării la urmărire penală ce face obiectul prezentei cauze, numitul Schwartzenberg Emilian justifică un interes legitim în cauză, aflându-se într-o situaţie juridică în care legea îi conferă expres, cu caracter special, îndreptăţirea de a participa la soluționarea procedurii instituită de art. 318 alin. (14) Cod procedură penală, în calitate de persoană care a făcut sesizarea. Respinge excepția lipsei calităţii de reprezentant al apărătorului ales al numitului Schwartzenberg Emilian, invocată de apărătorul ales al intimatului Bogdan Ioan Rareș, avocat Ene Cristian, ca nefondată. Termen pentru continuarea judecării cauzei la data de 30.06.2021. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 16 iunie 2021”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Despre conținutul dosarului a scris pe rețelele de socializare, în luna aprilie anul acesta, Gheorghe Piperea, avocatul lui Emilian Schwartzenberg.
”În urmă cu doi ani, unul dintre clienții mei a făcut plăngere penală contra lui Rareș Bogdan, pentru delapidare și fals în declarații. În urmă cu o lună, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a emis o ordonanță prin care clasează plângerea în privința delapidării (s-a considerat că acuzatul „nu a avut calitatea de gestionar de drept sau de fapt al sumelor cuvenite Realitatea Media ca fiind încasate din contractele de publictate”). Pentru acuzațiile de fals s-a considerat că faptele există, dar că nu sunt atât de grave încât să se justifice cheltuielile generate de derularea procesului penal, în raport de eventualele sancțiuni aplicate (mișto motivare …), astfel că procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală și trimiterea dosarului în camera preliminară, pentru confirmarea sau infirmarea acestei dispoziții. Dacă judecătorul confirmă, Rareș Bogdan scapă de urmărirea penală, chiar dacă procurorul a constatat negru pe alb că falsul există*. Dacă, dimpotrivă, judecătorul infirmă soluția procurorului, atunci acuzatul devine „penal în funcții publice”, în sensul campaniei pe care a susținut-o cu atâta ardoare, de pe valul protestelor haștagrezist”, anunța Gheorghe Piperea.