Într-un context foarte interesant, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a pus pe ordinea de zi a ședinței din 15 decembrie un proiect care vizează ”Oportunitatea sesizării Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete cu privire la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor având ca obiect infracţiunea prevăzută de art. 369 Cod penal şi cele ce cad sub incidenţaOUG 31/2002, cu modificările şi completările ulterioare”.
UPDATE
CSM a decis că va dispune verificări prin Inspecția Judiciară în legătură cu modul de soluționare a dosarelor amintite: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unuicontrol tematic la instanţeşi parchete cu privire la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor având ca obiect infracţiunile anterior menţionate. (majoritate:11 voturi pentru efectuare control tematic; 6 voturi NU, 1 vot NUL)”
……………………………………………….
După discuții membrii CSM vor decide prin vot dacă sesizează Inspecția Judiciară pentru astfel de verificări.
Articolul 369 din Codul penal definește infracțiunea de ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane” care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ordonanța de urgență nr. 31/2002 se referă la interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.
Demersul Consiliului Superior al Magistraturii vine în contextul în care pe 10 decembrie un judecător de la Judecătoria Moinești a admis plângerea Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare Miko Imre cu sediul în mun. Sfânrtu Gheorghe, reprezentată prin Zsigmond Jozsef, dispunând redeschiderea urmăririi penale în cazul incidentelor de la Valea Uzului din județul Bacău din 2019.
George Simion, liderul AUR, unul din principalii actori ai evenimentelor de la Valea Uzului
Astfel, Judecătoria Moinești a decis în felul următor pe 10 decembrie: ”În baza art. 341, alin. 7, lit. b C. proc. Pen. admite în parte plângerea formulată de petentul Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare Miko Imre cu sediul în mun. Sfânrtu Gheorghe, reprezentată prin Zsigmond Jozsef , împotriva ordonanţei de clasare dispusă în data de 18.02.2020 de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Moinești, în dosarul nr. 1054/P/2019, confirmată prin ordonanţa nr. 38/II/2/2020 a prim – procurorului Parchetului de pe lângă Judecatoria Moine?ti din data de 12.06.2020. Desfiinţează ordonanţa de clasare dispusă în data de 18.02.2020 de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Moinești, în dosarul nr. 1054/P/2019, confirmată prin ordonanţa nr. 38/II/2/2020 a prim – procurorului Parchetului de pe lângă Judecatoria Moinești din data de 12.06.2020, sub aspectul dispoziţiilor de clasare a cauzei privind săvârşirea infracţiunilor de distrugere, faptă prev. şi ped. de art. 253 alin. 1 şi 3 Cod penal, infracţiunilor de incitare la ură şi discriminare, faptă prev. şi ped. de art. 369 Cod penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prev. şi ped. de art. 371 Cod penal. Menţine dispoziţia de clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, faptă prev. şi ped. de art. 383 alin. 2 Cod penal. Dispune trimiterea dosarului nr. 1054/P/2019 către Parchetului de pe lângă Judecatoria Moinești în vederea completării urmăririi penale. În baza art. 275, alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 10.12.2020.Document: Încheiere finală camera preliminară 529/2020 10.12.2020”.
Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este un cimitir al morților de război din Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial, situat în localitatea Valea Uzului. Conform datelor oficiale aici sunt înhumați 1306 morți de război de șapte naționalități diferite, provenind din mai multe armate: austro-ungară, rusă și română din Primul Război Mondial și din armata germană din cel de-al Doilea Război Mondial.
În mai 2019 liderul Mișcării Unioniste, și candidat independent la europarlamentare la acel moment, George Simion a reclamat public că a fost agresat de activiști maghiari după ce a mers la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului după ce aflaseră că crucile soldaților români îngropați acolo au fost acoperite cu saci de gunoi de activiștii maghiari.
La acel moment au avut loc incidente între Simion, simpatizanții săi, și activiștii maghiarii, incidente în urma cărora s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești.
De altfel ”cazul” Valea Uzului a fost motivul invocat de UDMR pentru părăsirea coaliției de guvernare cu PSD.
Între timp George Simion, alături de Claudiu Târziu, a pus pe picioare partidul politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care la alegerile parlamentare din 6 decembrie a devenit, într-un mod spectaculos și neprevăzut de nimeni, a patra forță politică a țării cu un procent de 10%.
Membrii AUR au fost acuzați în spațiul public că ar promova un discurs legionar și de natură extremistă.