Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de joi 7 aprilie de a menține condamnarea la 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea în dosarul Gala Bute anunță un viitor complicat pentru ”Blonda lui Băsescu”. Elena Udrea mai are pe rol două dosare penale, în diferite stadii, și pare că s-au dus vremurile când Udrea era o favorită a Sistemului de putere care a condus România mai bine de 10 ani prin Traian Băsescu.
Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen la 14 aprilie, se mai află un dosar, este vorba de apelul declarat de Elena Udrea și fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu împotriva condamnărilor primite în martie 2021 în dosarul penal al finanțării ilegale a unei campanii a lui Traian Băsescu în 2009.
În acel dosar Curtea de Apel București a decis în martie 2021 să o condamne pe Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. În aceeași cauză Curtea de Apel București a condamnat-o pe Elena Udrea la opt ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor.
Jurnalistul Dan Andronic, patronul din acte al ziarului Evenimentul Zilei, a fost achitat pentru acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Mai multe despre acest dosar puteți citi aici
https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8211
Pe rolul Curții de Apel București se află un dosar în care sunt judecați ELena Udrea și patronul din acte al ziarului Evenimentul Zilei, Dan Andronic. Udrea pentru trafic de influență și spălare a banilor iar Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Acest proces are un nou termen în cursul acestei luni după ce Elena Udrea a făcut tot posibilul să obțină amânări peste amânări a lungi cât mai mult data la care se va pronunța un verdict.
Conform DNA, acuzațiile sunt următoarele: ”În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.
Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.
Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”.
Omul de afaceri menționat de procurori este fostul mogul al energiei, Bogdan Buzăianu iar creanța viza controlul societății care deține ziarul Evenimentul Zilei