PREMIERĂ. Parchetul European cere arestarea unor persoane în România după perchezițiile din Vestul țării. Cine sunt cei vizați | News Online

adina lupulescu 4

UPDATE 2

Din primele informații obținute de NewsOnline.ro în noaptea de miercuri spre joi, Tribunalul București a decis să emită mandat de arestare pe numele Roxanei Bohoni, acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat, obținerea ilegală de fonduri atât din surse naționale cât și europene, dar și de spălare de bani. Față de Sorina Adina Dumitriu (ex Lupulescu, foto, sursa Facebook) s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar la fel ca și față de Victor Constantin Stan, Ana Corina Pop, Emilia Szekely, Maria Adriana Istrate. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea poate fi contestată la Curtea de Apel București.

UPDATE 1

Parchetul European a anunțat printr-un comunicat publicat pe pagina de internet în seara zilei de miercuri, 29 iunie, ce a descoperit în modul de operare a rețelei care urmărea să obțină fraudulos fonduri atât din surse naționale cât și fonduri europene. Astfel, conform procurorilor, membrii rețelei aveau chiar un fel de tipar care se concretiza în următoarele:

– Declararea existenței unor întreprinderi mici și mijlocii de producție în case abandonate sau aparținând unor persoane în vârstă;

  • Utilizarea de fotografii ale aceluiași echipament presupus a fi achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse în vederea obținerii de fonduri;
  • Plata de servicii fictive între societăți controlate de membrii grupului;
  • Angajarea fictivă, doar în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe societăți care au depus documentația în vederea obținerii de fonduri europene sau naționale.
  • Efectuarea de plăți externe către o societate austriacă controlată de membrii grupului sub pretextul achiziționării de echipamente sau pentru facturi cu conținut ireal.

Cu firmele controlate membrii rețelei anchetată de Parchetul European depuneau ulterior proiecte pentru a obține diferite finanțări atât din fonduri naționale, cum ar fi Start-Up Nation, fie din fonduri europene. Doar că, spun anchetatorii, dosarul proiectului conținea documente false sau inexacte din punct de vedere juridic, iar în alte cazuri finanțările obținute nu erau folosite pentru derularea proiectului ci banii erau scoși de pe card de membrii rețelei și împărțiți între ei

……………………………………………………………………………………..

Cererea de arestare vine după ce filiala din România a Parchetului European a făcut marți, 28 iunie, foarte multe percheziții în Vestul țării într-un dosar în care este vizată o rețea care a obținut ilegal fonduri prin documente false.

Lista de nume pentru care Parchetul European cere arestarea este conform surselor judicare ale newsonline.ro destul de spectaculoasă, pentru cei care se cere arestarea regăsindu-se doi angajați de la Banca Transilvania – Dorin Predescu și Camelia Drăghia, soția unui consilier local PSD Lugoj, Sorina Adriana Dumitriu (Lupulescu, vezi foto facebook), Gabriela Lingurar, Daniel Lingurar, Roxana Bohoni, Victor Constantin Stan, Ana Corina Pop, Maria Adriana Istrate, Mircea Mereu și Florin Nedelcu, ultimii doi de la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Timișoara.

Parchetul European remarcă în cererea de arestare preventivă, conform surselor NewsOnline.ro, insistența rețelei în a obține fonduri fraudulos, Roxana Bohoni fiind interceptată în timp ce îi solicita unui investigator sub acoperire, introdus în cauză, să găsească persoane care în schimbul unor sume de bani să accepte să figureze ca administratori fictivi în firme. Bohoni a punctat în acea discuție că rețeaua din care face parte are relații peste tot.

Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline.ro că Parchetul European a stabilit în urma anchetei că liderii grupului infracțional organizat sunt Ioana Gabriela Lingurar, Daniel Lingurar și Roxana Bohoni. Cei trei au fost sprijiniți la rândul lor de mai multe persoane. În sarcina liderilor se rețin acuzațiile de constituirea unui grup infracțional organizat și obținere ilegală de fonduri, faptă prevăzută de art. 306 Cod penal. Anchetatorii au stabilit că grupul infracțional s-a constituit la nivelul mai – iunie 2017.

Procurorii au mai făcut percheziții și la Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest și la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Timișoara.  Astfel, ancheta Parchetului European a stabilit că liderii grupului infracțional organizat, folosindu-se și de o firmă de consultanță pe care o controlau prin interpuși, au folosit și prezentat documente false, cu date inexacte și incomplete aferente proiectelor depuse de 28 de societăți comerciale la nivelul AIMMAIPE Timișoara, proiecte pe baza cărora au obținute finanțări.
Prejudiciul creeat de această rețea, conform surselor newsonline.ro, se ridică la 5.289.648,72 de lei doar din fondurile naționale obținute cu documente false.
Din informațiile NewsOnline.ro cele 28 de societăți comerciale controlate de membrii grupului infracționat au obținut finanțări între 197.000 de lei și 200.000 de lei pe fiecare proiect depus, în baza unor documente false, așa cum a stabilit ancheta Parchetului European.
Perchezițiile făcute astăzi de Parchetul European s-au derulat cu sprijinul BCCO Timișoara, loc unde au loc și audierile și aducerea la cunoștință a calității de suspect/inculpat a celor vizați de anchetă.
Foto sursa Opinia Timișoarei

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project


Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *