Corupția din sistemul de sănătate românesc este una deja de notorietate și se vede în dosarele penale instrumentate de procurorii anticorupție și se discută și în spațiul public.
Mai multe documente provenite de la Securitatea statului de dinainte de 1989 arată că problemele din sistemul nostru de sănătate sunt unele ”istorice”, atât în sistemul de învățământ care pregătește viitorii medici cât și în spitale.
NewsOnline.ro a studiat mai multe rapoarte ale Departamentului Securității din cadrul Ministerului de Interne din perioada anilor 70-80, documente în care ofițerii de securitate vorbeau despre corupția de sistem din două județe importante, Timișoara și Cluj. Documentele au fost făcute publice de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Astfel, o Notă informativă din 1973 vorbea despre grupul de cadre didactice ce activa atunci în cadrul Institutului de Medicină Timișoara, iar Nota puncta aspecte care vizau accesul la catedră, examinarea studenților, împărțirea, elaborarea și susținerea doctoratelor.
Maiorul de Securitate care a întocmit această Notă informativă vorbea în document despre faptul că în Institutul de la acel moment avea un loc ”un fenomen de aranjare a familiilor unora, de lansare a unor elemente pe baza relațiilor de familie și nu a calității”.
În general, ”copii intelectualilor, medici sînt aranajați, li se dau ore au relații (…) Adică la același grad de inteligență un copil de intelectual are mai mult ajutor din afară care-l saltă”.
În concret, asta înseamnă că învățământul medical era ținut prizonier la vârful lui de un sistem clientelar, de familie, nefiind bazat pe meritocrație.
La Cluj, Securitatea scria într-un raport că are în atenție 28 de medici pentru încălcarea normelor de etică ”prin pretinderea, condiționarea sau primirea în mod ilegal a unor sume de bani, obiecte sau servicii de la persoanele spitalizate ori aparținători”.
Tot la Timișoara, într-o altă Notă, Securitatea scria despre abuzurile comise de un profesor doctor de la acel moment la examenul de promovare ca medici primari. Astfel, acel profesor din Timișoara a intervenit, la București, pe lângă membrii comisiei de concurs pentru a fi promovat ginerele său care era cunoscut în sistem ca un medici care ”are două mâini stângi”, fiind un chirurg slab care nu este lăsat să opereze singur întrucât riscă să mutileze pacienții.