
Președintele PMP Vrancea, fostul prefect Sorin Hornea, acum candidat la Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie a anunțat în cadrul unei conferințe de presă de sâmbătă, 21 noiembrie, că își propune să promoveze un proiect legislativ care să vină cu adevărat în sprijinul viticultorilor. În același cadru Hornea a vorbit și despre sprijinul persoanelor cu dizabilități.
Sorin Hornea spune că viticultorii au fost, din păcate, dintotdeauna vitregiţi, explicând totodată pe larg cum ar trebui sprijinită această categorie.
„Voi iniţia o lege care să vină în mod real în sprijinul viticultorilor. În primul rând voi milita pentru acordarea de subvenţii nu numai pentru înfiinţare de culturi şi crame, ci şi pentru utilajele agricole, astfel încât producătorii să-şi poată lucra terenurile cu echipamente moderne. De asemenea se impune o creştere a subvenţiilor pentru înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie. Pe de altă parte mă voi implica activ în înfiinţarea unei asociaţii a viticultorilor, care să promoveze interesele acestora, ONG ce va cuprinde inclusiv un laborator oenologic şi o piaţă a vinurilor. Voi milita, de asemenea, pentru ca preţurile la vinurile importate să fie corelate cu preţurile de producţie din România, pentru a nu mai exista situaţii în care preţul unui litru de vin să fie de un leu, tot cât cel al strugurilor”, cred Sorin Hornea.
În aceeași conferință de presă Sorin Hornea a vorbit și de îmbunătățirea sprijinului pe care Statul trebuie să îl ofere persoanelor cu dizabilități. Președintele PMP Vrancea a spus că a discutat cu mama unui copil cu dizabilități, ”revoltată pe bună dreptate că persoanele cu dizabilități sunt ignorate și umilite de Statul Român de 30 de ani”.
În acest context Hornea a vorbit și despre câteva măsuri care trebuie luate, cum ar fi existența unui al doilea însoțitor pentru persoanele cu dizabilități sau transportul public adaptat mai bine nevoilor.
”Al doilea însoțitor se dovedește absolut necesar în perioada aceasta a pandemiei, in care persoanele cu dizabilități împreună cu asistenții personali sunt efectiv izolați la domiciliu. Persoanele cu dizabilități nu ar fi supuse riscului de a fi scoase la cumpărături, pentru plata facturilor, etc, pentru că asistentul personal/părinții trebuie să iasă din casă și nu are cine să le supravegheze, îngrijească. Al doilea însoțitor le poate supraveghea cât părinții sau asistentul personal face cumpărăturile și de îngrijește de persoana cu dizabilități. În ceea ce privește transportul public adaptat pentru persoanele cu dizabilități, accesul persoanelor cu dizabilități este îngrădit, deoarece transportul public nu este adaptat. Trebuie rampe electrice pentru cărucioare, dar și autobuze care sa coboare la nivelul trotuarului, pentru a putea urca ușor. Această măsură este utilă și mămicilor cu bebeluși în cărucior, dar și pentru seniori, care ar urca ușor în mijloacele de transport în comun”, ne-a explicat Sorin Hornea.