Anul electoral 2024 este unul foarte important pentru România. În acest context newsonline.ro încearcă să prezinte cititorilor cum gândesc cât mai mulți politicieni aflați oarecum la debut pe scena politică de la noi. Adică oameni. După interviul cu Ciprian Paraschiv (AUR Iași) i-am solicitat să ne răspundă la câteva întrebări Andreei Pascotă, un nume chiar foarte nou, dacă am putea spune așa, în politica românească. Am încercat să aflăm ce a determinat o tânără arhitectă, absolventă a Universității Politehnice din Timișoara, să intre în politică, de ce a ales Partidul Republican, unde este chiar președinte al filialei județene de la Caraș Severin. Dar și viziunea ei despre implicarea tinerilor în politică și ce propune Partidul Repbulican.
Nu vedem oare că lumea nu mai suportă tot ceea ce se întâmpla în România? Nu vedem că lumea este din ce în ce mai nervoasă, mai nemulțumită? Nu vedem că ne învârtim într-un cerc al sărăciei, al neputinței, al lipsei de interes pentru soarta celor mulți? – Andreea Pascotă – Partidul Republican Caraș Severin
Răspunsurile Andreei Pascotă la întrebările www.newsonline.ro le puteți citi integral mai jos
1. De ce a intrat în politică un tânăr arhitect ca dumneavoastră? De ce acum și de ce la Partidul Republican? Ca în cazul oricărui arhitect, viziunea mea este constructivă.
Am intrat în politică pentru a construi, cu toată bună credința și seriozitatea, un proiect pentru tinerii din județ. Valorile Partidului Republican pun România pe primul loc. “Întotdeauna pentru România” face referire la spațiul comun al națiunii în care ne putem regăsi. Am observat atent evoluția societății din ultimii ani. Am stat de vorbă cu oamenii pentru a înțelege problemele județului. Am observat că mulți oameni politici sunt extraordinar de pricepuți la tras sfori și mai puțin aplecați spre construcții serioase pentru binele oamenilor. Scopul meu este acela de a aduce un plus echipei republicane prin viziunea unui arhitect implicat.
2. Ce sfaturi dați tinerilor cu studii superioare reale vizavi de politică?
Sa aibă curaj. Mi-am asumat încă din prima zi glumele, miștourile, atacurile, șușotelile la coltul străzii. Din fericire, până a lua decizia de a intra în politică, nu am stat închisă în casă. Ca orice tânăr din ziua de azi, am trait poate prea mult pe social media și am uitat să trăiesc în lumea reală. Ca mai toți tinerii, m-am și distrat pe platformele de socializare, dar asta până când m-am lovit de realitățile complicate ale vieții de zi cu zi. Să nu se înțeleagă că distracția ar fi un lucru rău, dar glumele de pe facebook și tiktok sunt doar glume și nu țin loc de viața reală. Nu sunt astăzi tocmai în poziția de a da sfaturi. Mai degrabă, doresc să demonstrez celor care au încredere în mine că se poate. Da, se poate să facem lucruri bune pentru comunitățile în care trăim. Am discutat cu tineri, cu pensionari, cu medici, cu oameni din mediul de afaceri. Nu vedem oare că lumea nu mai suportă tot ceea ce se întâmpla în România? Nu vedem că lumea este din ce în ce mai nervoasă, mai nemulțumită? Nu vedem că ne învârtim într-un cerc al sărăciei, al neputinței, al lipsei de interes pentru soarta celor mulți?
3. Mass media locală din Caraș Severin a tot comentat pe marginea relației cu Romeo Dunca și a presupusei încercări a acestuia de a vă atrage în luptele județene interne. Ce aveți de spus vizavi de aceste chestiuni?
Am remarcat și eu cu zâmbetul pe buze conspirațiile unei părți din mass media locală. Dar, dacă domnul Dunca a ajuns sa aibă nevoie de atragerea mea în lupte politice interne, înseamnă că presa deja mă creditează cu o forță politică de invidiat. Sunt chiar flatată: mă vedeți cumva un fel de Piedone al județului venind cu roaba în mijlocul șantierelor de asfaltare? Revenind la un ton mai serios, înțeleg preocupările unora, dar vreau să vă asigur că am intrat în politică pentru a construi, calm și serios, un alt fel de a face politică în interesul oamenilor. Nu pot oferi garanția că va fi mult mai bine, dar cu siguranță știu ca va fi altfel.
4. Cine v-a convins să intrați în politică? Mama, Romeo Dunca, logodnicul dumneavoastră, adică fiul domnului Dunca?
Evident ca toate întrebările dumneavoastră sunt legitime. Evident că orice subiect de cancan vinde. Dar, de data aceasta, vă rog să stricăm o “știre bună” scoțând în evidență realitatea: sunt o persoana greu de convins, chiar încăpățânată ar spune unii. Nu m-a convins nimeni! Așa cum îmi respect familia, sunt fericită să spun că și familia imi respectă alegerile. Am învățat din casă și de la apropiați că deciziile sunt personale și asumate. Cred că este valabil pentru toată generația mea, a venit vremea să nu ne mai ascundem dupa părinți sau bunici, a venit vremea să gândim cu mintea noastră și să ne construim un viitor cu propriile eforturi, cu propriile greșeli, cu propriile alegeri.
5. Cum vedeți această campanie, care sunt țintele politice și care vă sunt aliații politici?
Noi, republicanii, avem filosofia patriotismului pe stindard. Patriotismul însă, nu doar pentru țară, ci și pentru tot ceea ce formează punctele cardinale ale națiunii: familia, casa părintească, comunitatea locală. De aceea, cred că este important să ne întoarcem la principiile de bună credință și la atitudini constructive. De prea mulți ani, județul a fost teren de luptă și bătălii. De prea mulți ani, o încrâncenare soră cu patima a cuprins absolut toate partidele. Din orgolii personale, se trec cu vederea lucrurile bune și toată lumea se concentrează asupra lucrurilor rele, negative. În toate aceste bătălii, eu susțin spiritul republican: să vorbim mai mult despre oameni, despre nevoile lor, despre ceea ce oamenii au nevoie zi de zi, nu despre interese personale. Campaniile vin și trec. Oamenii și probleme lor rămân. Zi de zi vom da ochii cu alegătorii. Dacă respectul și datoria față de oameni ne va conduce, vom reuși să clădim un nou început pentru Caraș-Severin.
6. Ce relație aveți cu AUR și cu liderul local Sami Miclău?
Am găsit în Caraș-Severin o structură AUR extrem de ofensivă și dedicată. Implicarea coordonatorului AUR, Sami Miclău, cât și modul onest și transparent în care am reușit să unim cele două echipe, este, cred eu, un exemplu de succes. Am reușit să punem împreună toate forțele celor două partide și tocmai această colaborare este baza rezultatelor obținute până în prezent. Am reușit să aducem alături de noi oameni buni, oameni implicați, oameni care văd în aceste alegeri oportunitatea de a schimba cu adevarat fața judetului. Avem o șansă, șansa Alianței AUR de a obține un rezultat istoric în Caraș-Severin. Împărtășim principiile comune: familia, patria, credința și libertatea. Mai departe, totul ține de echipele noastre să lupte în fiecare zi, să fie prezente în fiecare secție de vot pentru a câștiga încrederea oamenilor.
7. Veți candida la alegerile locale sau parlamentare?
Nu am astfel de planuri. Am început acest proiect și am decis să mă implic pentru a aduce un plus comunității și, mai ales, pentru a încerca să formez o echipă de tineri. Am pășit pe acest drum în primul rând pentru a învața din experiența celorlalți. Președintele AUR, George Simion, spunea la un moment dat că a trecut vremea celor care intră în politică pentru a lua. Sper și eu într-o generație de tineri care să vină în politică pentru a oferi. Mi-aș dori ca acest mod de gândire să fie adoptat și de celelalte partide politice. Sper ca la 35 de ani de la Revoluție, o nouă generație să se ridice în viața publică a județului și a țării, împotriva tuturor metehnelor trecute, învățând din greșelile trecutului. Vine vremea unor schimbări profunde, țara se schimbă, lumea se schimbă, iar cine crede că toate aceste schimbări vor ocoli județul Caraș-Severin, se înșală.