Discuțiile interceptate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul corupției de pe Aeroportul Otopeni, în care au fost anchetați mai mulți oameni de afaceri pentru intermedierea unor șpăgi de peste 10 milioane de euro, scoate la lumină și numele unui vameș celebru pentru conexiunile lui cu mediul politic și, posibil, cu unele grupări de interese din mediul privat care au acumulat găuri la bugetul de stat de circa 100 de milioane de euro.
Este vorba de Vasile Neagu, cunoscut ca Sică Mercedes, fost la un moment dat Director Birou Vamal Interior București, dosarul DNA arătând divergențele apărute pe parcurs între Neagu și grupul de interese care deține brandurile de țigări Carpați și Snagov. Dar Neagu nu este singurul nume de vameș care apare în stenogramele DNA.
Astfel, în concret, în august 2022, combinatorul Cristian Bălan, care vroia să intermedieze o mită de peste 10 milioane de euro, conform acuzațiilor DNA, s-a întâlnit la restaurantul Zaitoone din București, cu Hardan Saadeh, cel care avea să fie denunțător DNA în acel dosar.
La un moment dat, divagând de la subiectul șpăgilor, Cristian Bălan îi spune lui Hardan Saadeh despre faptul că el, Bălan, ar fi cumpărat mărcile de țigări Snagov și Carpați și descrie despre intervențiile pe care le face pe la Vamă să rezolve diferite probleme.
Surse judiciare au declarat pentru newsonline.ro că discuțiile avute de Bălan cu Hardan Saadeh, în care primul povestește că deține cele două mărci de țigări, nu sunt departe de realitate, Bălan arătând în discuțiile interceptate că este la curent cu problemele cotidiene ale afacerii cu țigările Carpați și Snagov.
În concret, conform surselor noastre, Cristian Bălan are strânse legături cu omul de afaceri ieșean, Vasile Ciaușu, care deține brandurile prin intermediul firmei Selex Trading, societate controlată de sora lui, Angelica Ciaușu.
O analiză atentă a discuțiilor interceptate de DNA ni-l afișează pe Cristian Bălan în postura unui ”jolly joker” care încearcă să rezolve problemele pe care le avea cu Vama grupul de interese condus de Vasile Ciaușu și cu al său partener, Cătălin Bucura.
Dacă brandurile Carpați și Snagov sunt deținute de firma sorei lui Vasile Ciaușu, de producerea țigărilor și punerea lor în piață se ocupă o altă societate, SC Retail Plus Services, controlată prin interpuși de Vasile Ciaușu (foto jos).
Retail Plus Services, SC Rotact Bev SRL și alte firme din grupul de interese condus de Ciaușu, așa cum descris de Curtea de Conturi într-un raport de control prezentat în exclusivitate de newsonline.ro, au acumulat găuri la bugetul de stat de circa 100 de milioane de euro, asta cu larga concurență a fiscului.
Din informațiile newsonline.ro, la momentul august 2022, între grupul de interese condus de Ciaușu și Vasile Neagu de la Vamă erau niște divergențe care se puteau lăsa cu retragerea unor autorizații pentru firmele grupului.
Stenogramele DNA arată că Cristian Bălan a încercat și reușit să fie ”omul providențial” pentru grupul de interese condus de amicul său, Vasile Ciaușu și în contextul acestor discuții face referire la numele unor vameși cu putere de decizie la acel moment, printre care cel mai cunoscut dintre ei este Vasile Neagu zis Sică Mercedes.
Într-un articol de pe 30 decembrie 2022 publicația gandul.ro dezvăluie legătura strânsă Vasile Neagu și Ben Oni Ardelean, politician cunoscut plecat de la PNL și prezentat ca lider al unei viitoare formațiuni politice cu aspirații conservatoare.
Cristi Bălan: ”am sunat și eu…pe om”
Bălan vorbește, în discuția cu Saadeh Hardan, despre faptul că i-ar putea acorda diverse beneficii lui Sică Mercedes doar dacă acesta îi va fi de folos cu ceva în chestiunea țigărilor Carpați și Snagov. Același Bălan mai pomenește în aceleași discuții și numele șefului de atunci al Autorității Vamale, Bogdan Mihei.
După cum am arătat și mai sus, la momentul interceptărilor DNA, între grupul de interese condus de Vasile Ciaușu și Neagu de la Vamă erau o serie de divergențe. În concret, Sică Mercedes forța de ceva timp revocarea unor autorizații, pe fondul unor probleme, pentru Retail Plus Services, element care ar fi adus o serie de prejudicii grupului de interese.
Retail Plus are afaceri în domeniul băuturilor spirtoase produse în Bulgaria (Brandul Unirea) și Germania și datorii de circa 176.000.000 de lei la finalul anului 2022, dar, din informațiile newsonline.ro, între timp cifra s-a mărit, iar mare parte din sumă reprezintă TVA de plată.
Din înregistrările din dosarul DNA a discuțiilor dintre Cristi Bălan și Hardan Saadeh rezultă că șeful că Autorității Vamale de la acel moment, Mihei, a refuzat să intervină transmițând că ”mă depășește”.
După refuzul lui Mihei, Bălan se laudă că a rezolvat-o cu adjunctul acestuia, Matei, după ce ”am sunat și eu…pe om”. Și problema a fost rezolvată în sensul că s-a respins propunerea de a se revoca autorizația. Cine este acel OM pe lângă care a intervenit Cristi Bălan pentru a bloca revocarea autorizației pentru Retail Plus Services rămâne încă un mister. Cel puțin pentru moment.
Rămâne însă o posibilă întrebare și anume dacă nu cumva a fost ajutată Retail Plus de către o parte din autoritățile vamale și alți „oameni” prin refuzul revocării autorizației de comercializare să facă datorii de ordinul sutelor de milioane de lei.