Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat într-o declarație făcută marți, 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituțională pentru declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională ca urmare a acțiunilor ministrului Justiției, Ana Birchall de blocare constantă a activității plenului CSM
”Avem cinci ședințe amânate, de fiecare dată lipsește cineva, astfel încât să nu fie cvorum. Atitudinea colegilor care lipsesc a produs consecințe în magistratură, a împiedicat derularea unor activități. Este un veritabil boicot constituțional. Pentru a sigura funcționarea CSM 9 membri au decis să inițieze propuneri de modificări legislative, așa încît să desfășurăm desfășurarea ședințelor în mod legal. Măsurile vizează reducerea cvorumului prntru ședințeleîn care unii membrii cu activitate permanentă în CSM refuză să se prezinte. Propunem să fie legal constituit cvorumul cu 2/3 din membrii consiliului și sancționarea membrilor cu pierderea mandatului. Am hotărât în calitate de președinte să declanșez un conflict juridic de natură constituțională având în vedere acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall, în principal pentru două motive. Primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală, și al doilea, acțiuni de subminare a autorității CSM, în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției”, a spus Lia Savonea care a anunțat astfel că dorește o serie de modificări legislative.
Demersul președintelui CSM vine după ce, de ceva timp, o grupare constituită în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii boicotează ședințele Plenului CSM în care trebuie să se discute validarea concursului în urma căruia procurorul Adina Florea a fost desemnată procuror șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Printre opozanții SIIJ se regăsesc în special membri ai Secției pentru Procurori, Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac spre exemplu, dar și membri ai Secției pentru Judecători – Anamaria Chiș și Mihai Bălan.
Scandalul din CSM este folosit politic în această campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, mai ales că boicotul executat de membrii CSM amintiți mai sus servește perfect intereselor politice în justiție ale PNL și USR care militează pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.